zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Gęś pieczona według Zewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna gąska pieczona, wprost idealna na świąteczny obiad.

Gęś pieczona według Zewy

Składniki:

Gęś pieczona według Zewy

 

  • 1 gęś ( moja miała 4 kg )
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego

 

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona według Zewy
Gęś umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać i tak przygotowaną mieszanka natrzeć dokładnie całą gęś. Chwilę masować, środek gęsi też natrzeć przyprawami. Gęś włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.



Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny ( czas pieczenia zależy od wielkości gęsi ). W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu tłuszcz można zlać do słoiczków i schłodzić. Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.