krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Gęś po bałkańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Gęś po bałkańsku

Składniki:

Gęś po bałkańsku

 

  • 1/2 gęsi,
  • 30 dkg pokrojonych na ćwiartki pomidorów,
  • szklanka suchego ryżu,
  • 4-5 posie¬kanych ząbków czosnku
  • , łyżeczka mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • , 1/2 łyżeczki czubricy,
  • sól,
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Gęś po bałkańsku
Mięso z gęsi kroimy w kostkę, lekko zbijamy tłuczkiem, solimy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na pół godz. do lodówki. Obsmażamy na tłuszczu, dodajemy czosnek, podlewamy wodą i dusimy godzinę pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pomidory i dusimy aż do odparowania sosu. Do rondla z gęsią wsypujemy ryż, wlewamy ok. 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu 20 min, często mieszając.