halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Gęś po bałkańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

W ten sposób mięso przyrządzone z gęsi jest smaczne.

Gęś po bałkańsku

Składniki:

Gęś po bałkańsku

 

Sposób przygotowania:

Gęś po bałkańsku
Tuszkę gęsi lub część myjemy , porcjujemy i kroimy w kostkę , lekko zbijając tłuczkiem. Solimy i obsypujemy przyprawami.Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Obsmażamy na oleju , dodajemy posiekany czosnek , podlewamy bulionem 100 ml i dusimy ok 1 godziny. Gdy mięso już jest prawie miękkie dodajemy pomidory pokrojone na ćwiartki.Dusimy do odparowania sosu.Wsypujemy ryż , wlewamy 400 ml bulionu warzywnego .Gotujemy 20 minut , mieszając.Ewentualnie doprawić solą i pieprzem wg uznania.