Sposób przygotowania:
Gęś po poznańsku
- Z dokładnie umytej gęsi odcinamy szyję i czubki skrzydeł. Zalewamy je wodą, dodajemy włoszczyznę, kapelusz borowika oraz sól i gotujemy wywar. - Gęś osuszamy, solimy. Odstawiamy w chłodne miejsce. - Wypłukaną kaszę zalewamy gorącym wywarem (3 szklanki), stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając, gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Naczynie z kaszą szczelnie przykrywamy, owijamy w gazetę i kładziemy pod koc na 15 min, by kasza „doszła". Miękką kaszę łączymy z drobno posiekanym grzybem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek, lekko chłodzimy, nadziewamy gęś i zaszywamy. - układamy gęś w rękawie na spód wlewamy piwo,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Wyjmujemy, gdy zmięknie. Pod koniec możemy przeciąć rękaw, by mięso zarumieniło się.