Dzik

Dzik

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Gęś po poznańsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podajemy z kluskami drożdżowymi na parze lub kluskami z surowych ziemniaków i czerwoną kapustą.

Gęś po poznańsku

Składniki:

Gęś po poznańsku

 

  • gęś (ok. 2 kg)
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy perłowej
  • mała porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • duży kapelusz suszonego borowika
  • 2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 szklanki jasnego pełnego piwa
  • rękaw do pieczenia Paclan

 

Sposób przygotowania:

Gęś po poznańsku
- Z dokładnie umytej gęsi odcinamy szyję i czubki skrzydeł. Zalewamy je wodą, dodajemy włoszczyznę, kapelusz borowika oraz sól i gotujemy wywar. - Gęś osuszamy, solimy. Odstawiamy w chłodne miejsce. - Wypłukaną kaszę zalewamy gorącym wywarem (3 szklanki), stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając, gotujemy, aż wchłonie cały płyn. Naczynie z kaszą szczelnie przykrywamy, owijamy w gazetę i kładziemy pod koc na 15 min, by kasza „doszła". Miękką kaszę łączymy z drobno posiekanym grzybem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek, lekko chłodzimy, nadziewamy gęś i zaszywamy. - układamy gęś w rękawie na spód wlewamy piwo,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Wyjmujemy, gdy zmięknie. Pod koniec możemy przeciąć rękaw, by mięso zarumieniło się.