dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Gęś w galarecie żurawinowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęś w żurawinie jest dobrym pomysłem na przekąskę.

Gęś w galarecie żurawinowej

Składniki:

Gęś w galarecie żurawinowej

 

  • 1 upieczona pierś gęsi (około 80 dag)
  • 3 szklanki soku z żurawiny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 i 1/2 łyżki skórki pomarańczowej pokrojonej w paski
  • 32 jajka na twardo
  • 3 pomidory
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gęś w galarecie żurawinowej
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej przegotowanej wody, a gdy napęcznieje, wymieszać z sokiem żurawinowym, dodać skórkę z pomarańczy i cukier, przyprawić do smaku solą. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie wystudzić. Wyjąć skórkę pomarańczową. Na półmisek wlać cienką warstwę zastygającej galarety, ułożyć pokrojone w plastry mięso i wlać kolejną porcję galarety. Ostatnią warstwę przybrać cząstkami jajek na twardo oraz pomidorów i delikatnie pokryć pozostałą galaretą. Odstawić do zastygnięcia do lodówki. Podawać z pieczywem.