kamis

kamis

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Gęś w sosie makowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi z gęsi oprószyć rozmarynem i solą morską, dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę, dobrze wymieszać i odstawić na 36 godz.

Gęś w sosie makowym

Składniki:

Gęś w sosie makowym

 

  • 600 g piersi z gęsi

 

  • 200 ml czerwonego wina

 

 

  • 2 łyżki maku

 

  • 50 ml oliwy

 

 

 

  • Produkty KAMIS:

 

  • 3 łyżki Octu balsamicznego

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gęś w sosie makowym
Piersi z gęsi oprószyć rozmarynem i solą morską, dodać miód, ocet balsamiczny, oliwę, dobrze wymieszać i odstawić na 36 godz. Zamarynowaną gęś obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni a następnie wstawić do piekarnika na 140 st. na ok. 15-20 minut. Sos: Wino wlać na patelnię, dodać mak, gotować ok. 10 minut. Dodać borówkę, pieprz młotkowany, na koniec zimne masło i dokładnie wymieszać trzepaczką. Doprawić do smaku solą morską.