Sposób przygotowania:
Gęś z kaszą gryczaną
Gęś sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Kaszę przebrać, opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (na ½ szklanki kaszy 1 szklanka wody), przykryć, gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszą napełnić wnętrze gęsi, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, włożyć gęś, wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, jaki się z niej wytopił.
Gęś podzielić na porcje, podawać z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty lub z buraczkami.
Kaszę przebrać, opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku (na ½ szklanki kaszy 1 szklanka wody), przykryć, gotować na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszą napełnić wnętrze gęsi, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, włożyć gęś, wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, jaki się z niej wytopił.
Gęś podzielić na porcje, podawać z kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty lub z buraczkami.