Sposób przygotowania:
Gęś z piekarnika
Ges umyc i osuszyc. Natrzec sola w wewnatrz i na zewnatrz. Do srodka gesi dodac umyte i pokrojone na kawalki jablka i swiezy lub suszony majeranek. Posypac chilli, zawinac do folii alumioniowej i odstawic na noc do lodowki. Nastepnego dnia obsmazyc ges na rozgrzanym tluszczu z kazdej strony, podlac bulionem (1 szklanka), calosc przykryc folia aluminuowa i piec ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po tym czasie folie zdjac, wytworzonym sie sosem polac ges, temperature zwiekszyc do 220°C i piec dalej, teraz juz bez przykrycia. Co kilka minut podlewac ges wytworzonym sie sosem. Po 90 min. ges obrocic i piec daje co chwile mieso podlewajac. Po 5 godzinach ges jest gotowa. Zlac sos, zebrac tluszcz i nastepnie przygotowac sos zageszczajac go odrobina maki pszennnej wymieszanej w wodzie. Ges najlepiej smakuje podana z kluskami i kapusta czerwona.

Sarenka
msewka
evita0007