Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gęsia szyjka nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapomniane polskie danie regionalne

Gęsia szyjka nadziewana

Składniki:

Gęsia szyjka nadziewana

 

  • 1 nieuszkodzona skórka z gęsiej szyjki
  • 25 dag przerośniętego boczku wieprzowego
  • 1 wątróbka gęsia
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 5 kulek utłuczonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 100 ml bulionu drobiowego (może być z kostki
  • 1 łyżka gęsiego smalcu lub oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gęsia szyjka nadziewana
Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Boczek, odciśniętą bułkę i wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko, dodać ziele angielskie, kminek i majeranek. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Masą napełnić skórkę z gęsiej szyjki. Zaszyć starannie z obu stron. Obsmażyć na smalcu lub oleju na złoty kolor. Podlać bulionem. Dusić 25 min.. Pokroić na porcje. Podawać z ziemniakami z wody.

Tagi:

jajko jajka