KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Gęsina ala Kristefe.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polska zdrowa gęsina, zawiera ważne witaminy takie jak A,B1,B2,D oraz wiele innych cennych wartości odżywczych, jemy od dzisiaj GĘSINĘ :)

Gęsina ala Kristefe.

Składniki:

Gęsina ala Kristefe.

 

  • składniki na jedną porcję:

 

  • jedna wyborna nóżka z domowej gęsi,
  • dobra oliwa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/8 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • majeranek, sól, pieprz do smaku,

 

 

  • 1 jabłko (najlepiej renet lub innych dobrych do pieczenia)
  • 3-4 rodzynki,
  • 1 łyżeczka rumu,
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,

 

  • Kruszonka:

 

  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 25 g cukru pudru (a najlepiej miałkiego brązowego)
  • szczypta soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsina ala Kristefe.
Gęsinę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i miodem, odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Nóżkę wkładamy do naczynia żaroodpornego do rozgrzanego piekarnika na około 2,5 godziny, co kilkanaście minut podlewamy winem aby mięso się nie spiekło i było wilgotne. W wolnym czasie przygotowujemy wspaniałe jabłka z kruszonką: rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem, wymieszać i odstawić,przygotować kruszonkę: na płaski talerz wyłożyć masło, mąkę, cukier i sól. Kroić wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w drobne ćwiartki, odsączmy rodzynki i układamy na jabłkach, posypujemy cynamonem. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Na talerz układamy jabłka z kruszonką oraz wspaniałą gęsinę, wszystko dekorujemy świeżym majerankiem i polewamy sosem wytworzonym z pieczonej gęsiny. SMACZNEGO.