Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Idealna zupa na zimowe powroty z pracy. Świetnie smakuje odgrzewana, jest sycąca, więc nie trzeba drugiego dania. Polecam :)

Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi
Ziemniaki, marchew i seler obrać, omyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki w grubszą, seler drobniutko. Wrzucić warzywa do garnka, wlać wodę, wsypać opłukany groch i gotować do miękkości warzyw. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko i płatki jaglane, wsypać przyprawy, wyrobić całość na jednolitą masę. Uformować malutkie pulpeciki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 minut. Następnie wyjąc łyżką cedzakową i przełożyć do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką i imbirem. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. 
Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi
Ziemniaki, marchew i seler obrać, omyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki w grubszą, seler drobniutko.
Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi
Wrzucić warzywa do garnka, wlać wodę, wsypać opłukany groch i gotować do miękkości warzyw.
Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi
Mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko i płatki jaglane, wsypać przyprawy, wyrobić całość na jednolitą masę. Uformować malutkie pulpeciki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 minut.
Gęsta grochówka z pulpecikami wieprzowymi
Następnie wyjąc łyżką cedzakową i przełożyć do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką i imbirem. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.