gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Glazurowane udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Udka i podudzia z kurczaka w glazurze z musztardy, miodu i słodkiej papryki, pieczone z marchewką, dynia i oliwkami.

Glazurowane udka z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Glazurowane udka z kurczaka

 

  • 1 kg ud z kurczaka,
  • marynata;
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • dodatkowo;
  • 1 duża marchewka,
  • 250 g dyni,
  • 100 g oliwek,
  • 0,5 szklanki białego wina,

Sposób przygotowania:

Glazurowane udka z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Udka i podudzia z kurczaka osuszamy i zalewamy marynatą, dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawamy na kilka godzin. Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marchewkę i dynię kroimy w cienkie paski i dodajemy do mięsa, dodajemy również oliwki. Zalewamy winem. Pieczemy ok 1-1,20 godz. w 180 stopniach z termoobiegem. na koniec możemy zwiększyć temperaturę aby się zrumieniło. Smacznego.
Glazurowane udka z kurczaka
kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie.
Glazurowane udka z kurczaka
przekładamy do naczynia żarodpornego z marynata.
Glazurowane udka z kurczaka
do mięsa wkładamy warzywa i walewamy winem.