Sposób przygotowania:
Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami
1. Cukinię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę, papryki oczyściłam i również rozdrobniłam. Czosnek posiekałam.
2. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam łyżkę wody i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ukończyłam przygotowanie pozostałych składników dania.
3. Ugotowałam ryż.
4. W miseczce wymieszałam miód, sos sojowy, sok z cytryny, starty imbir i oliwę.
5. Delikatnie oddzieliłam skórę z łososia, dokładnie zamoczyłam go w przygotowanym sosie miodowo imbirowym i przełożyłam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Polałam pozostałym sosem i piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Podałam z ryżem i warzywami.
2. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam łyżkę wody i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ukończyłam przygotowanie pozostałych składników dania.
3. Ugotowałam ryż.
4. W miseczce wymieszałam miód, sos sojowy, sok z cytryny, starty imbir i oliwę.
5. Delikatnie oddzieliłam skórę z łososia, dokładnie zamoczyłam go w przygotowanym sosie miodowo imbirowym i przełożyłam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Polałam pozostałym sosem i piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Podałam z ryżem i warzywami.