haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś w imbirowo-miodowej glazurze z duszonymi warzywami i ryżem jest wyjątkowo smacznym daniem na piątkowy obiad. Delikatne mięso łososia w połączeniu z ostrym imbirem i słodkim miodem pozostawia w ustach niezapomniany smak!

Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami
1. Cukinię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę, papryki oczyściłam i również rozdrobniłam. Czosnek posiekałam.

2. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim warzywa. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam łyżkę wody i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ukończyłam przygotowanie pozostałych składników dania.

3. Ugotowałam ryż.

4. W miseczce wymieszałam miód, sos sojowy, sok z cytryny, starty imbir i oliwę.

5. Delikatnie oddzieliłam skórę z łososia, dokładnie zamoczyłam go w przygotowanym sosie miodowo imbirowym i przełożyłam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Polałam pozostałym sosem i piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Podałam z ryżem i warzywami.
Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami
Warzywa kroimy w kostkę, a czosnek siekamy.
Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami
Warzywa dusimy do miękkości na oleju z odrobina wody.
Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami
Łososia moczymy w sosie imbirowo-miodowym.
Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami
Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut.
Glazurowany łosoś imbirowo-miodowy z warzywami