Sposób przygotowania:
Gołąb faszerowany jabłkamiPrzygotowania:
Gołębia natrzeć oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na czas przygotowania farszu. Jedno jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła dodać jabłka, miód i świeżo, grubo mielony czarny pieprz. Karmelizować całość tak długo żeby jabłka zmiękły ale się nie rozpadły.
Ostudzonymi jabłkami nafaszerować gołębia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Dodać pokrojone na ósemki jabłko oraz pomarańczę (kawałki pomarańczy ponakłuwać goździkami). Całość podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 20-30 minut. Gołębia polewać wytworzonym sosem w trakcie pieczenia, pod koniec pieczenia posmarować go masłem i łyżką miodu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.