ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub grzybowym

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 200 g ryżu
  • 1 główka kapusty
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 60 g masła i 30 g mąki do zasmażki
  • zioła wg uznania(np.prowansalskie,majeranek)

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu.Dodaj do ryżu zmielone mięso,cebulę,jajo,zioła, sól i pieprz.Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw.Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włóż ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut.Ostrożnie oddzielaj kolejne liście.Osusz.Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą się prażyły gołąbki.Na każdy liść nakładaj porcję farszu i zwijaj dość ciasto od nasady.Zawiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego.Zalej całość bulionem połączonym z zasmażką , tak, żeby gołąbki były przykryte.Gołąbki praż na wolnym ogniu ok.1,5 godziny.