Sposób przygotowania:
Gołąbki
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu.Dodaj do ryżu zmielone mięso,cebulę,jajo,zioła, sól i pieprz.Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw.Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włóż ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut.Ostrożnie oddzielaj kolejne liście.Osusz.Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą się prażyły gołąbki.Na każdy liść nakładaj porcję farszu i zwijaj dość ciasto od nasady.Zawiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego.Zalej całość bulionem połączonym z zasmażką , tak, żeby gołąbki były przykryte.Gołąbki praż na wolnym ogniu ok.1,5 godziny.