misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gołąbki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Gołąbki są zawsze na czasie.

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 1 mloda średnia kapusta
  • 1/2 l ryżu
  • kostka bulionowa
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki koncentratu
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Liście kapusty sparzyć , zciąć grube żyłki. Ryż ugotować(nie do końca) wyłożyć do dużej miski . Cebulę pokroić w kostkę, przyrrumienić w dwóch łyżkach smalcu. Do ryżu dodać mielone,cebulkę, sól, pieprz do smaku,dobrze wymieszać.
Nakładać farsz na liście, zawijać gołąbki , układać ciasno w wyłożonym liśćmi kapusty garnku , zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, przykryć liścmi kapustyi pokrywką . Dusić na małym ogniu lub piec w piekarniku do miękkości . (ok 1 godz)
Podawać z sosem pomidorowym.