aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Gołąbki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moje pierwsze samodzielne gołąbki :-) Wystarczy zmienić sos i mamy inne danie...

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu (ugotować)
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula posiekana i podsmażona
  • 1 słoik sosu słodko-kwasnego lub pieczarkowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Mięso mieszamy z ryżem i podsmażoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Ostrym nożem wycinamy z kapusty głąb, wkładamy ją do dużego garnka z gotującą wodą i powolutku zdejmujemy liście, z których ścinamy grube włókna. W liść zawijamy łyżkę farszu i zwijamy w rulonik, podwijając do środka brzegi. Układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Podlewamy odrobiną wody z gotowania kapusty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na godzinę.  Sos słodko-kwaśny podgrzewamy i polewamy nim gołąbki.