Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Gołąbki bez zawijania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tradycyjne danie w innej wersji

Gołąbki bez zawijania Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 1 kg mięsa ( u mnie rosołowe)
  • ½ kapusty włoskiej
  • 2 woreczki ryżu
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 1 jajko
  • Papryczka chilli
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • Wegeta
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 1 kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Mięso ugotować, a następnie zmielić. Doprawić do smaku. Cebulę drobno pokroic i usmażyc z miesem i papryczka chilli. Ryż ugotować. Kapustę ugotować, a po ostudzeniu drobno posiekać. Mięso wymieszac z ryżem i kapustą, a następnie wbic jajko i wsypac kaszę manną. Ulepić kulki jak na sznycle i podpiec na patelni z obu stron do zarumienienia. Przełożyc do rondla.
Pomidorki rozgotować, następnie zmiksowac blenderem i przetrzeć przez sito. Dodać kostkę rosolową i wlać wode- tyle, aby sos przykrył gołabki. Zalać nim kotleciki i zapiec kilka minut w piekarniku.
Gołąbki bez zawijania
mięso mieszamy z ryżem w odpowiadającej nam proporcji
Gołąbki bez zawijania
gołabki formujemy jak sznycle w kulki i podsmażamy na ogniu
Gołąbki bez zawijania
sos ze świezych pomidorów bedzie smaczniejszy niż niz z przecieru