malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubię gołąbki, taka ich wersja jest dużo prostsza oraz smaczniejsza od tradycyjnych. Możemy podawać z surówkami.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 5 liści kapusty białej,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • woreczek ryżu,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • połowa cebuli

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Ryż gotujemy na pół twardo mieszamy z mięsem. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki, solimy, pieprzymy, wbijamy jajka. Formujemy duże podłużne kotlety i obtaczamy w mące zmieszanej z papryką słodką, smażymy na złoto. W garnku gotujemy wodę dodajemy cebulę oraz koncentrat wrzucamy gołąbki, gotujemy 30 min.