pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Gołąbki bez zawijania po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybkie a'la gołąbki na mój sposób

Gołąbki bez zawijania po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania po mojemu

 

  • 500g mięsa mielonego
  • 2 małe marchewki
  • ½ główki małej kapusty
  • Sól, pieprz, kminek, majeranek – do smaku
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Na sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • Bazylia,
  • Odrobina Vegety

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania po mojemu
Kapustę płuczemy, obieramy z początkowych listków, siekamy i miksujemy w robocie. Marchewkę płuczemy, obieramy i również rozdrabniamy mikserem. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wbijamy jajko, dodajemy masę kapuściano-marchewkową, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą aby zagęścić . Formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanej patelni. Sos: pomidory przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Doprawiamy bazylią i Vegetą. Lekko odparowujemy nadmiar płynu. Kotleciki podajemy z ziemniakami polane sosem.
Gołąbki bez zawijania po mojemu
Kapustę i marchewki szatkujemy w mikserze
Gołąbki bez zawijania po mojemu
Do mięsa wbijamy jajko dodajemy majeranek sól i pieprz
Gołąbki bez zawijania po mojemu
Masę kapuścianą dodajemy do mięsa i wyrabiamy gładką masę
Gołąbki bez zawijania po mojemu
Na rozgrzanej patelni smażymy z obu stron na złoto