Sposób przygotowania:
Gołąbki inaczej
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, przez 8 minut- odcedzamy i studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy, zalewamy wodą, tak by była lekko zakryta, solimy i dodajemy kminek- doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut- odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor- studzimy. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i przyprawy- wyrabiamy ręką masę, tak długo, aż wszystko nam sie połączą. Nabieramy łyżką porcję, formujemy tak jak mielone, oprószamy mąką i obsmażamy krótko na gorącym oleju. Sos: Masło rozpuszczamy, posypujemy mąka i robimy zasmażkę, mieszając, żeby nie zrobiły nam się grudki wlewamy zimny wywar lub wodę. Mieszamy do zagotowania, dodajemy sos i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, zalewamy gołąbki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na 40 -45 minut. Smacznego:)