reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gołąbki inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybsze i prostsze- na pewno, choć dla mnie różnią się już smakiem, smakują wszystkim domownikom. Polecam:)

Gołąbki inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki inaczej

 

  • 600g mięsa łopatki mielonej

 

  • 100g suchego makaronu

 

  • 500g białej kapusty

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

 

  • Sos pomidorowy

 

  • 0,75 ml wywaru warzywnego

 

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

 

 

 

 

  • sól, pieprz i cukier do smaku

 

  • Dodatkowo

 

  • maka do oprószenia gołąbków

 

  • olej do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, przez 8 minut- odcedzamy i studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy, zalewamy wodą, tak by była lekko zakryta, solimy i dodajemy kminek- doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut- odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor- studzimy. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i przyprawy- wyrabiamy ręką masę, tak długo, aż wszystko nam sie połączą. Nabieramy łyżką porcję, formujemy tak jak mielone, oprószamy mąką i obsmażamy krótko na gorącym oleju. Sos: Masło rozpuszczamy, posypujemy mąka i robimy zasmażkę, mieszając, żeby nie zrobiły nam się grudki wlewamy zimny wywar lub wodę. Mieszamy do zagotowania, dodajemy sos i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, zalewamy gołąbki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na 40 -45 minut. Smacznego:) 
Gołąbki inaczej
kapustę drobno szatkujemy i gatujemy aldente
Gołąbki inaczej
wszystkie skłądniki wyrabiamy do dokłądnego połączenie
Gołąbki inaczej
gołąbki obsamażamy na gorącym oleju na złoty kolor
Gołąbki inaczej
zalewamy sosem i zapiekamy w gorącym piekarniku