lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gołąbki z łopatki i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

No to jak mamy sezon na młodą kapustę z tej okazji będą dziś gołąbki z mięskiem wieprzowym i ryżem. Młoda kapusta smakuje wyśmienicie .

Gołąbki z łopatki i ryżu Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki z łopatki i ryżu

Składniki :

  • kapusta młoda 1 główka

 

  • mięsko wieprzowe( zmielona łopatka) 600 g

 

  • ryżu pełnoziarnistego 200 g

 

 

 

 

  • papryka mielona czerwona ostra do smaku

Dodatkowo:

  • przecier pomidorowy 200 g

 

  • bulin drobiowy 1 litr

 

  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z łopatki i ryżu

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie koło 20 minut. Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i mielimy. Do miski wbijamy jaja, wsypujemy sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy.

Krok 2

Kapustę nacinamy nożem, by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę. Wyjmujemy liście, obcinamy twarde końcówki i nakładamy farsz.

Krok 3

Zwijamy kapustę najpierw do środka,a potem wzdłuż. Obsmażamy na patelni dosłownie po kilka chwil.

Krok 4

Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty. Na to układamy podsmalone gołabki i wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu z pieca gołąbków, wlewamy śmietanę, wystarczy zamieszać i gotowe

Gołąbki z łopatki i ryżu
Do miski wbijamy jaja , wsypujemy sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy.
Gołąbki z łopatki i ryżu
Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy.
Gołąbki z łopatki i ryżu
Kapustę nacinamy nożem by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę.
Gołąbki z łopatki i ryżu
Zwijamy kapustę najpierw do środka,a potem wzdłuż.Obsmażamy na patelni dosłownie po kilka chwil .
Gołąbki z łopatki i ryżu
Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy
Gołąbki z łopatki i ryżu
sos pomidorowy przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty.Na to układamy podsmalone gołabki