Sposób przygotowania:
Gołąbki z łopatki i ryżuKrok 1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie koło 20 minut. Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i mielimy. Do miski wbijamy jaja, wsypujemy sól,pieprz i paprykę zmieloną suszoną, mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, mieszamy i przekładamy do miseczki z jajem i przyprawami. Farsz dokładnie mieszamy.
Krok 2
Kapustę nacinamy nożem, by wyjąć głąb ze środka ,a następnie wkładamy do garnka z gotującą się wodą i sparzamy kapustę. Wyjmujemy liście, obcinamy twarde końcówki i nakładamy farsz.
Krok 3
Zwijamy kapustę najpierw do środka,a potem wzdłuż. Obsmażamy na patelni dosłownie po kilka chwil.
Krok 4
Do bulionu drobiowego dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i przelewamy do ceramicznego naczynia wyłożonego liśćmi kapusty. Na to układamy podsmalone gołabki i wkładamy do pieca na około 45 minut, pieczemy w 200 stopniach. Po wyjęciu z pieca gołąbków, wlewamy śmietanę, wystarczy zamieszać i gotowe