Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania wg Beaty
Z kapusty ściągamy zewnętrzne liście (ja odcinam ok 8 szt) Resztę kapusty siekam Ryż gotuję prawie do miękkości Mięso mielone doprawiam solą i pieprzem, dodaje jajka i dokładnie mieszam. Dodaje ostudzony ryż i ponownie zagniatam. Stopniowo dodaje posiekaną kapustę i łączę ją z mięsem (część posiekanej kapusty można dodaj do sosu) Z masy formuje gołąbki (z tej ilości wychodzi mi ok 18-20 szt) a następnie obtaczam je w mące pszennej. Na dno dużego garnka układam połowę liści kapusty i zalewam je wodą mniej więcej do 1/3 wysokości garnka i gotuję Do gorącej wody wkładam gołąbki, jeśli zostanie to dodaje posiekaną kapustę i przykrywam pozostałymi liśćmi. Gotuję na niezbyt mocnym ogniu przez ok 1 godz. Gdy kapusta jest miękka wyciągam z garnka gołąbki i koncentratem zaprawiam sos. Doprawiam do smaku i zagęszczam mąką ziemniaczaną. Do sosu wkładam z powrotem gołąbki i podgrzewam razem przez kilka minut. Gołąbki podaję z ziemniakami lub makaronem choć z chlebem są równie dobre :) Smacznego