Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gołąbki z mięsem, kaszą i jarmużem to zdrowsza wersja mielonego. Wyśmienicie smakują podane z sosem pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem

ETAP 1:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem
Jarmuż obgotować w osolonym wrzątku i pokroić.

Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny soli i gotować 1-2 minuty, wyjąć z wody, ostudzić, usunąć grube nerwy, resztę posiekać.

ETAP 2:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem
Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek.

Posiekaną cebulę razem z czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, ostudzić.

ETAP 3:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem
Przygotowane produkty połączyć z mięsem.

Do mięsa mielonego dodać ugotowaną kaszę, jajko, kaszę mannę, jarmuż, cebulę z czosnkiem, sos sojowy.

ETAP 4:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem
Uformowane gołąbki dokładnie obtaczać w mące.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować podłużne klopsiki i obtaczać w mące.

ETAP 5:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem

Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane gołąbki, krótko obsmażyć ze wszystkich stron.

ETAP 6:

Gołąbki bez zawijania z kaszą i jarmużem

Przełożyć do rondla, podlać szklanką wrzącej wody, dodać kostkę rosołową, przykryć i dusić na małym ogniu około 20-25 minut.


Tagi:

gołąbki