Sposób przygotowania:
Gołąbki dietetyczne
Z kapusty wybieramy ładne zdrowe liście,obgotowujemy je w osolonej wodzie przez ok 7 min, odcedzamy. Pierś z kurczaka i ryż (osobno) również obgotowujemy w osolonej wodzie przez kilka minut. Następnie ugotowaną pierś, drobno kroimy, dodajemy ugotowany ryż, oraz 1/2 drobno pokrojonej cebuli. Doprawimy solą, pieprzem i curry. Następnie farsz układamy na liściach kapusty i formujemy gołąbki (jeżeli się rozlatują można je związać piórkami pory). Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku i zalewamy 2 szklankami rosołu. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 25-30 min. W tym czasie przygotowujemy sos: pozostałą część cebuli, drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, następnie dodajemy starte na grubych oczkach tarki marchewki, chwilę podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy 1/2 szklanki rosołu, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko mieszamy, aż zgęstnieje. Polewamy sosem uduszone gołąbki. Podajemy z ziemniakami.