Gołąbki to farsz zawijany w sparzone i rozbite liście kapusty. Tak przygotowane roladki są następnie pieczone w naczyniu żaroodpornym lub duszone. Najczęściej są podawane z sosem pomidorowym. Tradycyjny farsz powstaje na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak eksperymentować i zrobić gołąbki wegetariańskie. Zamiast mięsa użyć fasoli, soczewicy, soi, grzybów, papryki czy cebuli. Również ryż można zamienić, np. na kaszę jęczmienną, jaglaną albo gryczaną.
Dania główne

Dania główne

Dania główne, czyli obiadowe, to najbardziej sycące posiłki w ciągu całego dnia. Tradycyjnie składają się z mięsa lub ryby oraz dodatków, takich jak: ziemniaki, ryż, kasza, kluski, makaron, sałatki, surówki oraz warzywa. Dania mięsne na gorąco najczęściej robi się z: piersi z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Pomysłem na szybki obiad są różnego rodzaje zapiekanki makaronowe z dodatkiem, np. sera, szpinaku, pieczarek, mięsa mielonego, szynki czy brokułów.

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą doskonale komponują się z sosem pieczarkowym, dowolną surówką oraz barszczem czerwonym. Danie można również polać roztopionym masłem, oliwą bądź zasmażką z bułki tartej, a także oprószyć posiekanymi ziołami i przyprawami. Pierogi z kapustą i grzybami stanowią tradycyjne danie wigilijne. Najlepiej smakują na ciepło, odgrzane we wrzątku bądź podsmażone na patelni. Ugotowana kapusta z grzybami to smaczny farsz do pierogów. Gotuje się ją przez kilka godzin.

Comber

Comber

Comber to fragment półtuszy z części lędźwiowej grzbietu. Najczęściej pochodzi ze zwierząt takich jak królik, owca (dodatkowo jagnięcina) i sarna. Nadaje się idealnie do dań duszonych, smażonych, pieczonych i grillowanych. Comber jest delikatny i soczysty w smaku. Zawiera pełnowartościowe białko zwierzęce oraz witaminy grup A i B. Najlepiej smakuje marynowany w czerwonym winie, mleku i oliwie z oliwek.

Mięso

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie. Dania mięsne nierzadko przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, np. wieprzowiny. Do delikatnych i dietetycznych mięs zalicza się drób, z którego przygotuje się rozmaite potrawy, np. pieczonego kurczaka w pomarańczach czy udka w śliwkowej marynacie. Pożywnym obiadem jest gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej, który doskonale smakuje podawany z pieczywem. Wyśmienitym składnikiem kanapek są wędliny domowej roboty, które można przyrządzić z pieczonej piersi z kurczaka.