kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, aromatyczne i pachnące pieczarkami gołąbki. Dobre danie na obiad lub każdą inną okazję. Polecam.

Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami

Na gołąbki :

  • 5 liści kapusty włoskiej
  • 150 gram pieczarek
  • 20 gram czerwonej papryki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnia marchew
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • słodka papryka- do smaku
  • 3 szklanki wody - do gotowania gołąbków
  • woda do gotowania kapusty

Na sos :

  • 1 1/2 szklanki wywaru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki płaskie koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka z czubkiem mąki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami
Z liści kapusty wycinamy zgrubiałe nerwy i wkładamy do gotującej się wody, blanszujemy przez chwilę i następnie hartujemy zimną wodą i przekładamy na sitko, odsączamy.

Obraną z łusek cebulę i czosnek oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pieczarki smażymy przez 2 - 3 minuty na rozgrzanym oleju. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

Składniki farszu przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. 

Do garnka wkładamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki. Wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut. 

Sos : do drugiego garnka wlewamy wywar i dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do sosu i gotujemy przez chwilę. Do sosu wkładamy gołąbki i podajemy.
Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami
Obrane pieczarki kroimy w kostkę a cebulę i czosnek w kosteczkę.
Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami
Pieczarki, cebulę, czosnek i paprykę smażymy na oleju.
Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy.
Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami
Zawinięte gołąbki przekładamy do garnka na liście kapusty.