Sposób przygotowania:
Wegetariańskie gołąbki z pieczarkami
Z liści kapusty wycinamy zgrubiałe nerwy i wkładamy do gotującej się wody, blanszujemy przez chwilę i następnie hartujemy zimną wodą i przekładamy na sitko, odsączamy.
Obraną z łusek cebulę i czosnek oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pieczarki smażymy przez 2 - 3 minuty na rozgrzanym oleju. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Składniki farszu przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki. Wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut.
Sos : do drugiego garnka wlewamy wywar i dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do sosu i gotujemy przez chwilę. Do sosu wkładamy gołąbki i podajemy.
Obraną z łusek cebulę i czosnek oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa i pieczarki smażymy przez 2 - 3 minuty na rozgrzanym oleju. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Składniki farszu przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.
Do garnka wkładamy liście kapusty i układamy na nich gołąbki. Wlewamy wodę i gotujemy około 50 minut.
Sos : do drugiego garnka wlewamy wywar i dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do sosu i gotujemy przez chwilę. Do sosu wkładamy gołąbki i podajemy.