Sposób przygotowania:
Gołąbki domowe.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy i wrzucamy do miski, dodajemy mięso mielone, kiełbasę należy przepuścić przez maszynkę, paprykę należy dokładnie umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Tak usmażoną cebulę studzimy i dodajemy do mięsa i ryżu. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby składniki się dokładnie połączyły. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy kapustę, gdy liście będą dość łatwo się zdejmowały, wyciągamy po jednym listku. Z dolnej części liścia odkrawamy jego zgrubiałą część, następnie nakładamy ok 1,5 łyżki stołowej farszu i zwijamy gołąbki. Do dużego garnka na samo dno układamy kilka liści niezużytej kapusty, następnie układamy zwinięte gołąbki, zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. godziny, aby gołąbki kapusta zmiękła. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego :)
Smacznego :)