anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Gołąbki domowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne tradycyjne danie.

Gołąbki domowe.

Składniki:

Gołąbki domowe.

 

  • średnia główka kapusty białej
  • 0,5kg ryżu
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 pętko kiełbasy śląskiej
  • pół papryki czerwonej
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bulion drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki domowe.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy i wrzucamy do miski, dodajemy mięso mielone, kiełbasę należy przepuścić przez maszynkę, paprykę należy dokładnie umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Tak usmażoną cebulę studzimy i dodajemy do mięsa i ryżu. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby składniki się dokładnie połączyły. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy kapustę, gdy liście będą dość łatwo się zdejmowały, wyciągamy po jednym listku. Z dolnej części liścia odkrawamy jego zgrubiałą część, następnie nakładamy ok 1,5 łyżki stołowej farszu i zwijamy gołąbki. Do dużego garnka na samo dno układamy kilka liści niezużytej kapusty, następnie układamy zwinięte gołąbki, zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. godziny, aby gołąbki kapusta zmiękła. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego :)