Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik to ciasto, które zdecydowanie poprawia mi humor. Uwielbiam piec i jeść serniki. Sporo ich już upiekłam. Ten polecam na podwieczorek czy świąteczny stół. Jest niezwykle aksamitny w smaku. Bardzo delikatny. Polecam.

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi

Składniki:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi

Ciasto:

  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • niepełna szklanka cukru
  • 20 dag masy krówkowej kukułka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 20 dag masy krówkowej kukułka
  • 3 i pół dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi

Wykonanie ciasta:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi
Z podanych składników ykonujemy kruche ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.

Wykonanie masy serowej:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi
Następnie z podanych składników wykonujemy masę serową.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy.

Do pieczenia:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi
Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.

Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.

Pieczenie:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi
Następnie sernik pieczemy do zrumienienia około godziny.

Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.

Dekoracja:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi
Nastepnie sernik dekorujemy masą krówkową i płatkami migdałowymi.

Zimny sernik smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.

Podanie:

Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymi
Sernik kroimy, podajemy, a ja smacznego życzę :)

Tak wykonany sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.
Sernik można pokroić na około 16 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.