Sposób przygotowania:
Sernik kukułkowy z płatkami migdałowymiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.
Wykonanie masy serowej:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy masę krówkową i ponownie dokładnie ucieramy.
Do pieczenia:
Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.
Pieczenie:
Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Dekoracja:
Zimny sernik smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Podanie:
Tak wykonany sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.
Sernik można pokroić na około 16 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
redakcja
Babeczka35
Dokładnie tak :) Polecam :)