Sposób przygotowania:
Gołąbki duszone z ziemniakamiETAP 1:

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, kaszkę manna oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
ETAP 2:

Kapustę sparzamy i obieramy liście.
ETAP 3:

Mięso mielone porcjami nakładamy na liście kapusty.
ETAP 4:

Liść kapusty z mięsem zawijamy w "gołąbki". Możemy związać nitką lub spiąć wykałaczką.
ETAP 5:

Młode ziemniaki szorujemy lub skrobiemy i płuczemy.
ETAP 6:

4 szklanki wody zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym. W sosie układamy gołąbki i ziemniaki. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki i gołąbki będą miękkie.
Gotowe ziemniaki i gołąbki wyciągamy z sosu i zagęszczamy go mąką wymieszaną ze śmietanką.
Smacznego :)