gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki duszone z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki duszę razem z ziemniakami w jednym garnku. Polecam - łatwe w przygotowaniu i smaczne danie, które podaję na obiad :)

Gołąbki duszone z ziemniakami

Składniki:

Gołąbki duszone z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki duszone z ziemniakami

ETAP 1:

Gołąbki duszone z ziemniakami
Mięso mielone dokładnie mieszamy z przyprawami.

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, kaszkę manna oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.

ETAP 2:

Gołąbki duszone z ziemniakami
Liście obieramy delikatnie ze sparzonej kapusty.

Kapustę sparzamy i obieramy liście.

ETAP 3:

Gołąbki duszone z ziemniakami
Przyprawione mięso mielone nakładamy na liście kapusty.

Mięso mielone porcjami nakładamy na liście kapusty.

ETAP 4:

Gołąbki duszone z ziemniakami
Liście kapusty z mięsem zawijamy i spinamy lub związujemy.

Liść kapusty z mięsem zawijamy w "gołąbki". Możemy związać nitką lub spiąć wykałaczką.

ETAP 5:

Gołąbki duszone z ziemniakami
Młode ziemniaki skrobiemy nożykiem lub szorujemy dokładnie.

Młode ziemniaki szorujemy lub skrobiemy i płuczemy.

ETAP 6:

Gołąbki duszone z ziemniakami
Ziemniaki z gołąbkami dusimy w sosie pod przykryciem.

4 szklanki wody zagotowujemy z kostkami rosołowymi i koncentratem pomidorowym. W sosie układamy gołąbki i ziemniaki. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki i gołąbki będą miękkie.

Gotowe ziemniaki i gołąbki wyciągamy z sosu i zagęszczamy go mąką wymieszaną ze śmietanką.
Smacznego :)