Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli
Zkapusty dokładnie wyciąć głąb.W dużym garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju (lepiej schodzą liście) i włożyć kapustę dziurą po głąbie do góry (wleje się woda z olejem między liście),chwilę obgotować i zdejmować poszczególne sparzone liście.Ryż zalać wodą(1 część ryżu,2 części wody) i gotować 15 minut.Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do zimnego ryżu dodać mięso,cebulę,czosnek,sól,pieprz,jajka,przyprawy według własnego gustu i dokładnie wymieszać.Z liści kapusty zciąć grube nerwy.Liście położyć na blacie kuchennym,rozłożyć na nich farsz i zwijać gołąbki.Obsmażyć gołąbki na dużej patelni z obu stron na złoto,na oleju.Koncentrat pomidorowy wymieszać z litrem wody,solą pieprzem,słodką papryką w proszku,cebulką i czosnkiem granulowanym i zalać podsmażone gołąbki.Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem(składaniem do dołu),aż kapusta będzie miękka.Co jakiś czas uzupełniać wodę.Wyjąć gotowe gołąbki.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu z gołąbków i chwilę pogotować.Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.Smacznego!
Jojo
eli_555
Spróbuj,naprawdę są pyszne. Moja rodzina woli duszone.
góralka