Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli w włoskiej kapuścieprzygotowanie kapusty

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z olejem. Do wrzątku włożyć kapustę i zdejmować pojedyncze liście i chwilę gotować. Liście wyjąć z wrzątku,ostudzić i odciąć grube nerwy.
przygotowanie mięsa

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na grubsze plasterki.
przygotowanie mięsa cd

Szynkę wieprzową i boczek wędzony zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie pozostałych składników

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pozostałych składników cd

Ryż ugotować na sypko. Do gorącego ryżu dodać cebulę, czosnek i wymieszać.
przygotowanie pozostałych składników cd

Seler naciowy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, Obrać seler z włókien i drobno pokroić.
przygotowanie farszu

Do ryżu dodać mięso z boczkiem, seler naciowy i jajka. Całość przyprawić solą i pieprzem.
przygotowanie gołąbków

Liście kapusty rozłożyć na stole lub blacie. Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki ciasno zwinąć.
przygotowanie gołąbków cd

Na głębokiej patelni roztopić margarynę. Włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron. Podlać gołąbki wodą,posolić i dusić aż będą miękkie.
Podawać gołąbki z sosem pomidorowym. Smacznego!
gusia1000