Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli w włoskiej kapuścieprzygotowanie kapusty
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z olejem. Do wrzątku włożyć kapustę i zdejmować pojedyncze liście i chwilę gotować. Liście wyjąć z wrzątku,ostudzić i odciąć grube nerwy.
przygotowanie mięsa
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na grubsze plasterki.
przygotowanie mięsa cd
Szynkę wieprzową i boczek wędzony zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie pozostałych składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pozostałych składników cd
Ryż ugotować na sypko. Do gorącego ryżu dodać cebulę, czosnek i wymieszać.
przygotowanie pozostałych składników cd
Seler naciowy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, Obrać seler z włókien i drobno pokroić.
przygotowanie farszu
Do ryżu dodać mięso z boczkiem, seler naciowy i jajka. Całość przyprawić solą i pieprzem.
przygotowanie gołąbków
Liście kapusty rozłożyć na stole lub blacie. Na liściach rozłożyć farsz.
przygotowanie gołąbków cd
Gołąbki ciasno zwinąć.
przygotowanie gołąbków cd
Na głębokiej patelni roztopić margarynę. Włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron. Podlać gołąbki wodą,posolić i dusić aż będą miękkie.
Podawać gołąbki z sosem pomidorowym. Smacznego!
gusia1000