eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam gołąbki w liściach z włoskiej kapuście. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym. Gołąbki były pyszne.

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

Składniki:

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

kapusta

  • 1 duża główka włoskiej kapusty

farsz

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 łodygo selera naciowego
  • 600 g ryżu
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku.sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

przygotowanie kapusty

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście
Kapustę parzyć we wrzątku i zdejmować liście.

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z olejem. Do wrzątku włożyć kapustę i zdejmować pojedyncze liście i chwilę gotować. Liście wyjąć z wrzątku,ostudzić i odciąć grube nerwy.

przygotowanie mięsa

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście
Opłukane i osuszone mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na grubsze plasterki.

przygotowanie mięsa cd

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście
Mięso i boczek zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Szynkę wieprzową i boczek wędzony zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie pozostałych składników

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście
Obrane cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie pozostałych składników cd

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

Ryż ugotować na sypko. Do gorącego ryżu dodać cebulę, czosnek i wymieszać.

przygotowanie pozostałych składników cd

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

Seler naciowy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, Obrać seler z włókien i drobno pokroić.

przygotowanie farszu

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

Do ryżu dodać mięso z boczkiem, seler naciowy i jajka. Całość przyprawić solą i pieprzem.

przygotowanie gołąbków

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

Liście kapusty rozłożyć na stole lub blacie. Na liściach rozłożyć farsz.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

Gołąbki ciasno zwinąć.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli w włoskiej kapuście

Na głębokiej patelni roztopić margarynę. Włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron. Podlać gołąbki wodą,posolić i dusić aż będą miękkie.

Podawać gołąbki z sosem pomidorowym. Smacznego!