Sposób przygotowania:
Gołąbki fit z kaszą, cukinia i kalarepkąFarsz:
Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie-ok. 1,5 szklanki wody zagotować, wrzucić kaszę i od momentu zagotowania gotować 5 minut, zdjąć z ognia i zostawić pod przekryciem aż będzie miękka. Następnie odcedzić i ostudzić. Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę pozbawić nasion. Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach cukinię także zetrzeć. Paprykę drobno pokroić.
ETAP 2:
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
ETAP 3:
Dodać kaszę i podsmażyć razem około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.
Sos:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. Zeszklić ją na oleju. Dodać pomidory. Smażyć aż zmniejszą swoją objętość przynajmniej o połowę i sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym lubczykiem.
Wykonanie:
Umyte i osuszone liście kapusty sparzyć w osolonym wrzątku. Ostudzić
ETAP 6:
Na liść nałożyć po 2-3 łyżki farszu i zawinąć w zgrabny pakiecik
ETAP 7:
Przełożyć do przygotowanego sosu i dusić około 15 minut. Smacznego!
LauraLaura