Sposób przygotowania:
Gołąbki mięsno - jajeczne z ryżem
8 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (dwie szklanki wody) do momentu, aż napęcznieje, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmielone jajka, ryż, przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny,przyprawę do grilla oraz wbijamy jedno jajko. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy masę i układamy na liściu kapusty, po czym zawijamy i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką gołąbka. Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka (od czasu do czasu obracamy gołąbki). Gołąbki wykładamy na talerz (prędzej usuwając nitkę) i polewamy sosem.