Sposób przygotowania:
Gołąbki mojej babci.
Mięso mielone wymieszać z ugotowanym i ostygniętym ryżem, jajkami, trzema łyżkami ketchupu, jedną łyżką koncentratu pomidorowego i dodać do smaku Vegetę i pieprz. Dobrze wymieszać.
Z główki kapusty wydrążyć twardy "środek" i ugotować ją w osolonej wodzie. Gotować na małym ogniu do momentu aż liście zaczną odchodzić od główki kapusty (ok. 1 godz.).
Pojedynczo wyciągać ugotowane liście.
Następnie liście ponownie wkładamy do tej samej wody, dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godz. Ocet spowoduje, że liście naszej kapusty nie rozpadną się podczas dalszego gotowania.
Gdy kapusta będzie już gotowa, na każdy liść kapusty nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Gołąbki układamy na bawełnianej ściereczce aby odsączyć wodę z liści kapusty.
Gołąbki układamy warstwowo w garnku.
Z 4 kopiastych łyżek ketchupu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczek Vegety i ok 1 litra wody przyrządzamy sos. Dokładnie mieszamy aby ketchup i koncentrat się rozpuściły w wodzie. Zalewamy tym gołąbki i pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w 200 st. C.
Smacznego!
Z główki kapusty wydrążyć twardy "środek" i ugotować ją w osolonej wodzie. Gotować na małym ogniu do momentu aż liście zaczną odchodzić od główki kapusty (ok. 1 godz.).
Pojedynczo wyciągać ugotowane liście.
Następnie liście ponownie wkładamy do tej samej wody, dodajemy do niej ocet i gotujemy jeszcze przez ok. 1 godz. Ocet spowoduje, że liście naszej kapusty nie rozpadną się podczas dalszego gotowania.
Gdy kapusta będzie już gotowa, na każdy liść kapusty nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Gołąbki układamy na bawełnianej ściereczce aby odsączyć wodę z liści kapusty.
Gołąbki układamy warstwowo w garnku.
Z 4 kopiastych łyżek ketchupu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczek Vegety i ok 1 litra wody przyrządzamy sos. Dokładnie mieszamy aby ketchup i koncentrat się rozpuściły w wodzie. Zalewamy tym gołąbki i pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w 200 st. C.
Smacznego!
amadeo