Sposób przygotowania:
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować kilka minut. Wyjąć kapustę i ostudzić lekko. Oddzielić liście.
Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso. Wymieszać dokładnie.
Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową.
Dusić gołąbki ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć je z naczynia. Usunąć liście kapusty z dna naczynia. Do wody, w której dusiły się gołąbki dodać słoiczek przecieru. Wymieszać. Pokroić ząbek czosnku i dodać koperek.
Gotować kilka chwil. Uzyskanym sosem polewać gołąbki.
Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso. Wymieszać dokładnie.
Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową.
Dusić gołąbki ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć je z naczynia. Usunąć liście kapusty z dna naczynia. Do wody, w której dusiły się gołąbki dodać słoiczek przecieru. Wymieszać. Pokroić ząbek czosnku i dodać koperek.
Gotować kilka chwil. Uzyskanym sosem polewać gołąbki.