AZgotuj

AZgotuj

Starszy Kucharz
[Przepisów: 3]

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Spedziłam pewne upalne lato na kresach. Kuchnia jest tam wyśmienita. Od tego czasu gołąbki podolskie przyrządzam przynajmniej raz w roku. Można je zamrozić lub zawekować. Zapraszam na faszerowane liscie kapusty.

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami

Składniki:

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować kilka minut. Wyjąć kapustę i ostudzić lekko. Oddzielić liście.

Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso. Wymieszać dokładnie.

Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową.

Dusić gołąbki ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć je z naczynia. Usunąć liście kapusty z dna naczynia. Do wody, w której dusiły się gołąbki dodać słoiczek przecieru. Wymieszać. Pokroić ząbek czosnku i dodać koperek.

Gotować kilka chwil. Uzyskanym sosem polewać gołąbki.