Sposób przygotowania:
Gołąbki tradycyjne
Kapustę pozbawić "brzydkich liści", wyciąć głąb i zagotować. Po około 15 min. ściągnąć kilka liści, za jakiś czas powtórzyć.
Ugotować ryż tak, by pozostał jeszcze lekko twardy. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie wymieszać ryż kiełbasę i mięso mielone, doprawić pieprzem i solą.
Zawijać w liście po około 2-3 łyżki farszu (ilość zależy od wielkości liści), układać w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Można podlać wodą lub wywarem.
Ugotować ryż tak, by pozostał jeszcze lekko twardy. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie wymieszać ryż kiełbasę i mięso mielone, doprawić pieprzem i solą.
Zawijać w liście po około 2-3 łyżki farszu (ilość zależy od wielkości liści), układać w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Można podlać wodą lub wywarem.