aggnieszkaa

aggnieszkaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Gołąbki tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszne gołąbki jak u mamy

Gołąbki tradycyjne

Składniki:

Gołąbki tradycyjne

 

  • 1 biała kapusta
  • 2 torebki ryżu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej
  • pieprz
  • sól
  • ketchup (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Gołąbki tradycyjne
Kapustę pozbawić "brzydkich liści", wyciąć głąb i zagotować. Po około 15 min. ściągnąć kilka liści, za jakiś czas powtórzyć.
Ugotować ryż tak, by pozostał jeszcze lekko twardy. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie wymieszać ryż kiełbasę i mięso mielone, doprawić pieprzem i solą.
Zawijać w liście po około 2-3 łyżki farszu (ilość zależy od wielkości liści), układać w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na około 15 minut. Można podlać wodą lub wywarem.