lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gołabki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gołąbki wyszły rewelacyjne

Gołabki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołabki w sosie pomidorowym

 

  • 700 g mielonego mięsa
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • pomidory 2 szt
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • bulionetka drobiowa
  • 150 mili koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czisnku

Sposób przygotowania:

Gołabki w sosie pomidorowym
Z kapusty wycięłam głąb. Do dużego garnka włożyłam kapustę gotowałam 15 minut i ścigałam liście które co zmiękły wyciągałam z garnka i z powrotem wkładałam Po 10 min. znowu ją wyjmuje i obieram z wierzchnich liści. Ryż gotuje 15 minut .Gdy wystygnie dodaje go do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiam i wyrabiam masę. Farsz nakładam na liście kapusty i formuje gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka .Gotuje je ok 40 min. na małym ogniu. w bulionetce drobiowej i pomidorach pokrojonych drobno Po czym wyjmuje i dodaje przecier pomidorowy i ząbek czosnku sprasowanego Gotuje jeszcze z 25 minut i gotowe:)
Gołabki w sosie pomidorowym
Mieszamy , żeby nam sie nie przypaliły :)
Gołabki w sosie pomidorowym
smak daje nam ząbek czosnku fajny posmaczek