Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Gołąbki we włoskiej kapuście.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gołąbki w kapuście włoskiej

Gołąbki we włoskiej kapuście.

Składniki:

Gołąbki we włoskiej kapuście.

 

  • 6 średnich liści kapusty włoskiej,
  • 1/3 szklanka suchego ryżu,
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 mała cebula,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawa typu jarzynka
  • pieprz,
  • Sól

Sposób przygotowania:

Gołąbki we włoskiej kapuście.
Liście kapusty sparzamy wrzątkiem, aby zmiękły. Ryż gotujemy w wodzie z odrobiną soli, gdy będzie prawie miękki, przelewamy zimną wodą, odcedzamy, dodajemy mielone mięso oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dokładamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i jarzynką. Farsz nakładamy na 4 sparzone wcześniej liście kapusty. Pozostałe 2 liście układamy na dnie garnka, a na nie kładziemy gołąbki, dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut.Podajemy z ketchupem lub sosem, np. pomidorowym.