luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Gołąbki we włoskiej kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne danie dla smakoszy gołąbków.

Gołąbki we włoskiej kapuście

Składniki:

Gołąbki we włoskiej kapuście

 

  • Główka kapusty włoskiej

 

  • Nadzienie;

 

  • 2 szklanki ryżu( ugotowanego w 4 szkl. wody)
  • ok 60 dkg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz.
  • natka pietruszki

 

  • Sos;
  • pół cebuli
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonych warzyw
  • sól
  • pieprz
  • ¾ szkl śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Gołąbki we włoskiej kapuście
Przygotować kapustę; Oddzielić delikatnie liście, wyciąć najgrubszy nerw i na kilka minut włożyć do wrzątku. Osączyć i wystudzić. Składniki na farsz dobrze wymieszać
Nadziewać liście i układać w naczyniu żaroodpornym..
podlać olejem ok 3 łyżki i ok pół szklanki wody
przykryć, wstawić do piekarnika i dusić w temp ok 150-170°C ok 1 godzinę. Przygotować sos; cebulę podsmażyć, podlać 1 szklanką wody, dodać warzywa i koncentrat
zagotować, pogotować ok 4-5 min. śmietanę rozrobić z mąką wlać do sosu i dobrze wymieszać ... przyprawić do smaku.