Gołąbki z włoskiej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z kapusty zdjać 12 dużych liści, obgotować je przez 5 minut we wrzątku, po czym osączyć

Gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty

 

  • 1 duża główka włoskiej kapusty
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szkl ryżu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • 25 dag świeżych pomidorów
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty
Z kapusty zdjać 12 dużych liści, obgotować je przez 5 minut we wrzątku, po czym osączyć na sicie i ściąć z każdego główną żyłkę. Przygotować mięso jak na kotlety, dodać ryż. Nakładać farsz na liście, zwijać gołąbki i układać w rondlu wysmarowanym tłuszczem. Podlać trochę wody, przykryć i gotować około 45 minut. Następnie dodać podduszone i przetarte pomidory, dusić jeszcze 10 minut, po czym zaprawic sos rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu. Do gołąbków podawać ziemniaki suto posypane zieleniną.