Sposób przygotowania:
Gołąbki z włoskiej kapusty 3
Do świeżo zmielonego mięsa dodajemy ryż, ścieramy na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy majerankiem ( roztartym w dłoniach) solą i grubo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy, powinno być lekko pikantne. Ponieważ ryż przejmie na siebie część przypraw. Dodajemy jajko, mannę i dokładnie mieszamy. Z kapusty ściągamy delikatnie liście ścinamy grube żyły i zanurzamy na chwilę we wrzątku. Takie liście zmiękną i będą bardziej podatne na obróbkę. Na każdym takim liściu nakładamy porcję farszu, składamy boki do środka i zawijamy gołąbki. W naczyniu o grubym dnie podgrzewamy 0,5 szklanki wody i układamy warstwę gołąbków. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min. Po tym czasie zalewamy je sosem pomidorowym, dorzucamy smażoną cebulę. Gotujemy 5 min i doprawiamy ostatecznie.