Sposób przygotowania:
Gołąbki z dodatkiem grzybówETAP 1:
Mięso wieprzowe myjemy i osuszamy , a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane mięso mielimy maszynka do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem.
ETAP 2:
Do zmielonego mięsa dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone grzyby , ugotowany w osolonej wodzie i osączony ryż, jaja oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiamy ręką aby farsz miał jednolitą konsystencję.
ETAP 3:
Kapustę wkładamy do dużego garnka z gorącą wodą i parzymy kilka chwil , dzięki czemu łatwiej ściągniemy liście. Na każdym liściu układamy trochę farszu i zwijamy gołąbki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy chwilkę gołąbki.
ETAP 4:
Podsmażone gołąbki przekładamy do rondla i zalewamy około jednym litrem wody zmieszanym z koncentratem pomidorowym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki rosołowe.
Całość dusimy na małym ogniu aż gołąbki będą miękkie.
Możemy zagęścić sos jeśli chcemy zawiesiną z mąki i wody. Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem.