Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gołąbki z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszne gołąbki z dodatkiem grzybów są idealną propozycją na najbliższy obiad. Farsz smakuje rewelacyjnie.

Gołąbki z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z grzybami

 

  • kapusta

Farsz:

  • 350 g mięsa mielonego
  • 300 g grzybów
  • 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna")
  • sól, pieprz

Zasmażka (opcjonalnie):

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grzybami

Przygotowanie kapusty:

Gołąbki z grzybami
Kilka liści zostawmy do wyścielenia garnka i na wierzch gołąbków.

Z kapusty wyciąć głąb i wsadzić ją do garnka z gotującą się wodą (wycięciem do dołu).

Gotować na małym i co jakiś czas oddzielać liście.

Z liści odciąć główne nerwy (zgrubiałe).

Farsz:

Gołąbki z grzybami
Najlepsze są grzyby leśne, lecz można użyć pieczarek.

Grzyby ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (z grzybami) i doprawić do smaku.

Formowanie i gotowanie:

Gołąbki z grzybami
Czas duszenia gołąbków zależy od rodzaju kapusty.

Na każdym liściu ułożyć odpowiednią porcję farszu i każdy z nich zwinąć w roladkę (boki złożyć do środka).

Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty a na nie ściśle gołąbki.
Każdą warstwę posypać marchewką pokrojoną w plasterki.

Całość zalać wodą (osoloną) i dodać kawałki czosnku, suszonych pomidorów oraz majeranek.
Przykryć liściem kapusty i dusić do miękkości.

Zasmażka:

Gołąbki z grzybami
Zasmażka jest opcjonalna.

Na patelni rozgrzać olej/masło i energicznie mieszając dodać mąkę.

Uważać, aby nie powstały grudki.

Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Zasmażę połączyć z odrobiną wody z gołąbków i wymieszać z resztą, która znajduje się w garnku.
Podgrzewać do zgęstnienia.


Tagi:

gołąbki