Sposób przygotowania:
Gołąbki z grzybamiPrzygotowanie kapusty:
Z kapusty wyciąć głąb i wsadzić ją do garnka z gotującą się wodą (wycięciem do dołu).
Gotować na małym i co jakiś czas oddzielać liście.
Z liści odciąć główne nerwy (zgrubiałe).
Farsz:
Grzyby ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (z grzybami) i doprawić do smaku.
Formowanie i gotowanie:
Na każdym liściu ułożyć odpowiednią porcję farszu i każdy z nich zwinąć w roladkę (boki złożyć do środka).
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty a na nie ściśle gołąbki.
Każdą warstwę posypać marchewką pokrojoną w plasterki.
Całość zalać wodą (osoloną) i dodać kawałki czosnku, suszonych pomidorów oraz majeranek.
Przykryć liściem kapusty i dusić do miękkości.
Zasmażka:
Na patelni rozgrzać olej/masło i energicznie mieszając dodać mąkę.
Uważać, aby nie powstały grudki.
Smażyć do uzyskania złotego koloru.
Zasmażę połączyć z odrobiną wody z gołąbków i wymieszać z resztą, która znajduje się w garnku.
Podgrzewać do zgęstnienia.