Sposób przygotowania:
Gołąbki z grochem
Kasze i groch opłukać, osączyć, ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Z kapusty wyciąć gorzki głąb. Główkę włożyć na chwilę do wrzątku, gotować na wolnym ogniu i powoli zdejmować liście. Groch i kasze połączyć razem z cebulą. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Utworzony farsz nakładać na liście kapusty, zwijać formując gołąbki. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać połową bulionu i dusić około kwadransa na wolnym ogniu. W rondlu stopić masło, oprószyć mąka, zasmażyć. Do zasmażki wlać resztę bulionu oraz koncentrat, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wlać do gołąbków ok 10 minut przed końcem duszenia. Smacznego