szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Gołąbki z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne gołąbki z nadzieniem z grochu i kaszy jęczmiennej

Gołąbki z grochem

Składniki:

Gołąbki z grochem

 

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 150 gram kaszy jęczmiennej
  • 300 gram łuskanego,żółtego grochu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cukier

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grochem
Kasze i groch opłukać, osączyć, ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Z kapusty wyciąć gorzki głąb. Główkę włożyć na chwilę do wrzątku, gotować na wolnym ogniu i powoli zdejmować liście. Groch i kasze połączyć razem z cebulą. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Utworzony farsz nakładać na liście kapusty, zwijać formując gołąbki. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać połową bulionu i dusić około kwadransa na wolnym ogniu. W rondlu stopić masło, oprószyć mąka, zasmażyć. Do zasmażki wlać resztę bulionu oraz koncentrat, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wlać do gołąbków ok 10 minut przed końcem duszenia. Smacznego