lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Gołąbki z grzybami 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne gołąbki z grzybami...

Gołąbki z grzybami 2

Składniki:

Gołąbki z grzybami 2

 

  • 12 dag kaszy
  • 1 kapusta
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wywaru z grzybów

Sposób przygotowania:

Gołąbki z grzybami 2
Kapustę podzielić na liście i każdy listek dobrze umyć. Kaszę ugotować do miękkości, W czasie gotowania dodać jedną łyżkę oleju, żeby kasza nie zlepiła się ze sobą. Po ugotowaniu kaszę dobrze odcedzić. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a w następnej kolejności pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju na złotawy kolor. Grzyby suszone chwilę ugotować w wodzie, a następnie odcedzić i bardzo drobno posiekać. Wodę z grzybów odstawić. Natkę pietruszki umyć i również drobno posiekać. Ugotowaną kaszę, pokrojone grzyby, natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulę wymieszać bardzo dokładnie razem. Farsz na gołąbki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dobrze wymieszać. Na liście kapusty nakładać zrobiony farsz i zwinąć gołąbki. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać bulionem warzywnym oraz wywarem z grzybów i piec w piekarniku, aż kapusta zmięknie.