kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i jęczmienną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pożywne gołąbki z mięsem drobiowym, wymieszanym z kaszą jęczmienna i ryżem zawinięte w pyszne liście włoskiej kapusty

Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i jęczmienną. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i jęczmienną.

 

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 500g mięsa mielonego np. z indyka
  • 0,5l wody
  • garść suszonych grzybków
  • 100g ryżu,
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i jęczmienną.
Kasze i ryż gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy kasze i ryż i mieszamy do połączenia składników. doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Kapustę oddzielamy liść, po liściu-pierwsze z wierzchu odkładamy na bok-do wykorzystania jako „dna” w garnku. Liście obgotowujemy we wrzątku, aby zmiękły-około 3 minut. Ścinamy twardy środek i zawijamy po kolei gołąbki. Do 0,5l ciepłej wody wrzucamy pozostały koncentrat pomidorowy i suszone grzybki- robiąc zalewę. Dno garnka wykładamy "pierwszymi" liśćmi. Wlewamy trochę zalewy, układamy warstwę gołąbków i tak na zmianę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 1-1,2 h. Gotowe! Kapusta włoska ma lekko słodki smak.
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i jęczmienną.
Etap 1 Szykujemy pojedyńcze liście do obgotowania
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i jęczmienną.
Etap 2 szykujemy farsz z mięsa, kaszy, ryżu, jajek i przypraw
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i jęczmienną.
Etap 3 Podajemy z ziemniakami i kapustką kiszoną bądź buraczkami