Sposób przygotowania:
Gołabki z kaszą w sosie pomidorowym
Umyte mięso dajemy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu. Pod koniec doprawiamy kucharkiem. Wyciągamy, chłodzimy i mielimy razem obraną cebulką. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Z kapusty odrywamy liście i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do zmielonego mięsa z cebulką dodajemy jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowaną kaszą. Mieszamy. Na ugotowane liście kapusty dajemy farsz i zwijamy. SOS; 3/4 litra wody wlewamy do garnka dodajemy kostkę mięsną i gotujemy. Jak będzie się gotować dodajemy przecier i mieszamy. Zagęszczamy zawiesiną zrobioną z mąki i wody. Doprawiamy do smaku. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki.