Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą jaglaną
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy ją, stopniowo odcinając całe liście. Ścinamy z nich wystające włókna. Kaszę gotujemy we wrzątku z solą i łyżką oleju ok 10 min, następnie odcedzamy. Grzyby namaczamy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy mięso i suszone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę, chwilę jeszcze smażąc. Lekko przestudzony farsz mieszamy z kaszą i zawijamy w liście kapusty. W garnku układamy na dnie pojedyncze liście, a na nich gołąbki. Zalewamy bulionem z koncentratem pomidorowym i dusimy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem ok 45 minut. Na koniec sos możemy zagęścić kilkoma łyżkami mąki przesmażonymi na maśle.