dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną.

Gołąbki z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną
Kapustę dokładnie parzymy. Następnie oddzielamy liście. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie złocimy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso wyrabiamy z kaszą, jajkiem, cebulą, posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem do smaku. Porcje farszu nakładamy na liść kapusty i zwijamy. Gołąbki układamy w garnku. Zalewamy wodą, dodajemy kostki oraz liście laurowe. Gotujemy ok 35 - 40 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Cebulę siekamy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Kaszę mieszamy z mięsem, cebulą, natką i pietruszką.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Na sparzonym liściu kapusty układamy farsz.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Zwinięte gołąbki ciasno układmay w garnku.